Järvamaa ja Põhja-Eesti kokad “veeretasid parimaid lumepalle”

24. novembril toimus Türi Loomemajas Järvamaa ja Põhja-Eesti kokkade maavõistlus “Parim lumepallisupp 2025”.

Algne idee sellist võistlust korraldada tekkis juba 3 aastat tagasi, kui Järvamaa oli Eesti toidupiirkonnaks ja motoks oli “Piimajõed ja pudrumäed”. Siis tekkis projektijuhtide vestlusel küsimus, kas ja kus osatakse täna veel seda nostalgilist ja õiget lumepallisuppi valmistada? Põhja-Eesti toidupiirkonna eestvedaja Eha Paas väitis kindlalt, et nende piirkonnas, aga Järvamaa endine toidupiirkonna juht Kristina Gudinas väitis vastupidist. Küsimusele vastuse leidmiseks tuligi korraldada väike võistlus, et saaks ka selle erilise magustoidu taas au sisse tõsta.

Võistluspäevaks olid enamus kokad oma vanad retseptid läbi katsetanud ja küsinud lisaks ideid ka tuttavatelt. Nii mõnigi kokkadest andis oma “JAH” sõna korraldajatele ära, aga asus magustoitu katsetama alles pärast seda ja tegi seda elus esimest korda.

Põhikomponendid olid korraldajate poolt osalejatel kohapeal olemas, aga lubatud olid ka salakomponendid. Põhiline reegel oli, et supi algne idee säiliks ja sellel oleks see “õige nägu” olemas.

Lõuna-Järvamaa tiimis võistlesid:
Marika Kasvand, Järvamaa Kutsehariduskeskuse õpetaja ja õpilane Sten Markus
Ave-Triin Eidemiller, Wabakohviku perenaine Paides
Aile Krass, Kirna Mõisa kokk
Sirli Bull, Järva valla toitlustuse peaspetsialist
Kristo Randväli, BBQ Labor

 

Põhja-Eesti toidupiirkonnast osalesid:
Maren Rits , Sagadi restorani peakokk
Urve Hang, Moe mõis
Marge Salumäe, Mäehansu talu perenaine
Andrei Polištšuk, Siidrifarmi peakokk
Lauri Loit , Restoran Wirkes peakokk

Žüriisse kuulusid:
Taigo Lepik – Eesti Peakokkade Ühenduse president
Martha Beryl Grauberg – ETV Terevisiooni saatejuht
Ene Lill – toidu semiootik, koolitaja ja Põhja-Eesti toidu raamatu autor
Agnes Kurvits – Raplamaa Partnerluskogu – konsultant

Hindajateks olid nii oma ala asjatundjad kui ka inimesed “tänavalt”, et hinnangud oleksid erinevad.

Pimehindamise tulemusel sai võidu ja “Kuldse plaadi” võistlustöö, mille valmistas Ave-Triin Eidemiller Wabakohvikust.

Kuna meie võistlus ületas mitmete uudiste künnised, siis siin on mõned lingid nende kohta, et saaksid rohkem aimu päevast, mida mäletavad osalejad kindlasti veel kaua.

ERR jagas oma uudistes väikest klippi ja pildimaterjali, mille leiad SIIT
Järva Teataja tegi kohe mitu lugu, vaata SIIA ja üks neist ilmus ka 27. novembri paberlehes.
Virumaa Teataja uudisloo leiad SIIT 

P.S Parimat lumepallisuppi hakkab Ave-Triin valmistama Terevisiooni saates 28. novembril 

Kokkade endi tagasiside on olnud ülimalt positiivne. Sagadi mõisa restorani peakokk Maren Rits kirjutas, et “Meeleolukas ja positiivsust täis päev tõi päikse välja. Jagus rõõmu ja elevust, toredaid kohtumisi. Tähelepanu toomine eesti toidule ja kohalikule toorainele, unustusse vajunud retseptide ellu äratamine on alati väärt tegu. Koka missioon! Algus on tehtud, patt oleks lõpetada.”
See omakorda tähendab, et tuleb samalaadsete kokkamistega jätkata!

Sündmuse korraldamist vedasid eest Kristina Gudinas Lõuna-Järvamaa koostöökogu konsultant (Eesti Toidupiirkond 2022- Järvamaa projektijuht) ja Eha Paas Põhja-Eesti toiduprojekti juht

Lumepallisupi võistlus toimus LEADER koostööprojektide Lõuna-Järvamaa koostöökogu ja Järva Arengu Partnerite “Piirkondade väärtus kasvab koostöös” ja “Põhja-Eesti Paepealsed maitsed” raames.
Kaasrahastas Euroopa Liit